Goed om te weten
Dit actieplan kent een aantal uitgangspunten. We noemen hier de belangrijkste.
Kadernota
De gemeenteraad heeft in december 2022 de kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek voor de jaren 2023-2026 vastgesteld. In de kadernota wordt al veel geschreven over veiligheid in de Westelijke Mijnstreek en dus ook in Sittard-Geleen. Het gaat dan onder meer over onze missie en visie, de prioriteiten en de doelen op het gebied van veiligheid. De kadernota staat op www.kivwm.nl
Actieplan
De kadernota is de basis voor dit actieplan. Via dit actieplan gaat het college aan de slag met de doelen op het gebied van veiligheid. In het actieplan worden voor ieder onderwerp acties beschreven. Bij de acties laten we steeds zien of we met de actie starten, doorgaan of dat we de actie in de periode 2023-2024 afronden.
Analyse cijfers
Bij de kadernota zit ook een analyse van verschillende cijfers over veiligheid. Er is dus al uitgebreid (terug)gekeken naar de veiligheidssituatie in Sittard-Geleen. In dit actieplan staan soms cijfers, de uitgebreide analyse staat in de kadernota.
Toekomstvisie Sittard-Geleen 2030
In de toekomstvisie kijkt de samenleving vooruit naar het jaar 2030. Hoe moet Sittard-Geleen er in 2030 uitzien? Ook het onderwerp veiligheid komt in de toekomstvisie aan bod. Samen willen we werken aan een veilige gemeente. Concreet moet er aandacht zijn voor: sociale veiligheid, ondermijning en externe veiligheid. Dit komt daarom terug in dit actieplan en – waar mogelijk – ook terug binnen de zogenoemde ontwikkelpaden, die gericht zijn op buurten: Geleen-Zuid, Geleen-Centrum, Sittard-Centrum en Sittard-West.
Coalitieakkoord Sittard-Geleen
In het coalitieakkoord 2022-2026 ‘Samen zorgvuldig, verbindend doorpakken’ zijn een aantal ambities beschreven op het gebied van veiligheid. Het gaat dan onder meer over het doorgaan met de bestaande aanpak van ondermijning en de aanpak van overlast via meer toezicht en handhaving. Ook staat in het Coalitieakkoord dat preventie op het gebied van veiligheid belangrijk is. In dit actieplan wordt zo veel als mogelijk uitvoering gegeven aan deze ambities.
Doelen veiligheid
In de kadernota staat dat we onze aanpak en doelen op het gebied van veiligheid steeds concreter en beter meetbaar proberen te maken. Dit wordt ‘SMART’ genoemd. In de kadernota staan al diverse meetbare doelen, die de gemeenteraad heeft bepaald. Daar gaat het college mee aan de slag. Soms zijn de doelen van de gemeenteraad voldoende. Bij een aantal thema’s formuleert het college nog een extra doel, zodat de aanpak nog beter meetbaar is.
Prioriteiten veiligheid
De gemeenteraad heeft in de kadernota thema’s aangewezen die prioriteit zijn op het gebied van veiligheid. Die thema’s krijgen extra aandacht binnen de aanpak. Voor die prioriteiten staan acties in dit actieplan. Daarbij kijken we ook naar de richting die de gemeenteraad heeft meegegeven voor de aanpak.
Informatievoorziening
In de kadernota staat dat onze informatievoorziening op het gebied van veiligheid nog beter kan. Daarom gaan we daar verder aan werken. De acties die we hiervoor uitvoeren zijn technisch van aard en (vooral) gericht op de ondersteuning van onze veiligheidsaanpak. Denk aan goede computersoftware voor veiligheid, een goede naleving van de privacy regels en een hulpmiddel voor goede analyses van misdaadcijfers.
Mensen en middelen
In dit actieplan laten we zien welk geld de gemeente inzet voor de aanpak van veiligheid. Dat geld is opgenomen in de gemeentelijke begroting. Ook ontvangen we subsidies van andere organisaties, zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid. We maken gebruik van subsidies als het kan.
Verantwoording
Het college legt verantwoording af aan de gemeenteraad over de uitvoering van het actieplan. Dat gebeurt via de zogenoemde programma en control cyclus. Dit is een instrument om de gemeenteraad informatie te geven over de uitvoering van beleid. Daarnaast worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over één of meerdere onderwerpen op het gebied van veiligheid.