Buitengewoon opsporingsambtenaren
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) staan garant voor het toezicht en de handhaving in onze gemeente. Ze hebben daarin een duidelijke en onmisbare rol. Het werkveld is groot en onze inwoners verwachten steeds meer van de boa’s. Als gemeente hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van onze boa’s. Door opleiding en trainingen kunnen deze professionals de steeds uitbreidende taken goed vervullen. Met die ontwikkeling gaan we door.
Spil in de wijk
De boa’s moeten in eerste instantie zichtbaar, vindbaar en aanspreekbaar zijn in de wijk. We zien dat zij als spil in de wijk functioneren. Hierdoor kunnen zij allerlei problemen en spanningen in de wijk snel herkennen en proberen weg te nemen. Zij gaan in gesprek met de inwoners, ondernemers en de partners in de wijk. We willen hiermee doorgaan. Een recent goed voorbeeld is de wijkpost die eind 2022 is gestart in Geleen-Centrum. Of de acties tegen inbraken die boa’s uitvoeren samen met de buurtpreventieteams. De boa’s zijn namelijk niet alleen strenge handhavers. Zij kijken samen met de inwoners, ondernemers en partners naar de beste aanpak om problemen op te lossen en te voorkomen. Bijvoorbeeld bij de aanpak van afvaldumpingen en bij het voorkomen van overlast door jongeren is het belangrijk dat goed wordt samengewerkt. Ieder heeft daarin een eigen rol en samen staan we sterk.
Dagdagelijkse toezicht en handhaving
Onze boa’s zorgen dagelijks voor het toezicht op en de handhaving rondom:
- Parkeren (ook vrachtwagens)
- Hangjongeren
- Overlast in de openbare ruimte
- Woonoverlast
- Evenementen en demonstraties
- Alchoholwet overtredingen
- Milieuovertredingen
- Afvaldumpingen
Ontwikkelingen
Diversiteit in boa’s
Als gemeente willen we onze boa’s zo breed mogelijk inzetten. We hebben verschillende boa’s met andere bevoegdheden en andere takenpakketten. Zo zijn er in onze gemeente bijvoorbeeld wijkboa’s en boa’s voor het buitengebied. Ook zijn er boa’s voor taken op het gebied van ondermijning en zijn er jeugdboa’s. Hen willen we een nog grotere rol geven in de aanpak en het voorkomen van jeugdoverlast in onze wijken. In de komende jaren blijven we goed volgen welke boa’s we nodig hebben in onze gemeente. Samen met onze inwoners en andere partners maken ze het verschil in onze wijken.
Samenwerking met politie
In de afgelopen periode hebben boa’s en de politie, in het bijzonder onze wijkboa’s en de wijkagenten, op allerlei manieren met elkaar samengewerkt. Denk dan aan het handhaven tijdens de jaarwisselingen (vuurwerk), tijdens verkeerscontroles en bij evenementen en demonstraties. Er wordt samengewerkt op straat en bijvoorbeeld bij de inzet van het cameratoezicht. In de komende periode gaan we onderzoeken hoe we deze samenwerking nog verder kunnen verbeteren.
Uitrusting en bewapening boa’s
Onze boa's moeten hun werk zelfstandig en veilig kunnen doen. Naast goede opleiding en training, zorgen we daarom voor goede voertuigen en andere apparatuur die onze boa’s nodig hebben. We willen in 2023 starten met het gebruik van bodycams. Ook werken we aan het aansluiten bij het communicatiesysteem C2000 en doen we een aanvraag bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor het toekennen van de korte wapenstok voor onze boa’s.
Boa’s in de wijk
In de afgelopen jaren hebben we gezorgd voor meer inzet van wijkboa’s in onze gemeente. Via de inzet van onze wijkboa’s zijn we beter in staat om samen met inwoners, ondernemers, de politie en maatschappelijke partners structurele problemen in de wijken aan te pakken of te voorkomen. Daar gaan we mee door. We werken aan de zichtbaarheid van onze boa’s, zodat ze goed vindbaar en herkenbaar zijn voor onze inwoners.
Nachtdiensten in het weekend
Onze boa’s werken iedere dag van 7.00 uur tot 22.00 uur. Zo komen we tegemoet aan de behoefte van onze inwoners voor veel toezicht op straat. Maar ze werken in het weekend ook in de nacht. Dat doen ze samen met de politie, waarbij er bijzondere aandacht uitgaat naar de uitgaansgebieden in onze gemeente.