Sociale veiligheid
In dit hoofdstuk laten we zien wat we doen op het gebied van sociale veiligheid.
In de kadernota staan onze doelen beschreven. Hieronder staan de acties die we uitvoeren om die doelen te halen.
Wat is sociale veiligheid?
Sociale veiligheid gaat over hoe inwoners, ondernemers en bezoekers hun eigen veiligheid beleven. Een bijzonder aspect van sociale veiligheid zijn vormen van criminaliteit die een grote impact hebben op mensen. Denk bijvoorbeeld aan cybercriminaliteit, woninginbraken, straatroven, overvallen en geweld.
Wat gaan we doen?
De sociale veiligheid van onze inwoners wordt beïnvloed door veel factoren. Ontwikkelingen in de wijk, in de provincie, in Nederland maar ook in de wereld spelen mee. Als gemeente hebben we niet overal invloed op. Wel kunnen we door acties de sociale veiligheid van onze inwoners verbeteren. Ook inwoners die zelf actief zijn en mee opletten, leveren een belangrijke bijdrage. Samen zorgen we voor veiligere wijken.
Cybercrime
Cybercrime is criminaliteit gepleegd met een bijvoorbeeld een computer, smartphone of tablet. De dader richt zich dan op iemand anders die een computer, smartphone of tablet gebruikt. We werken aan de weerbaarheid van onze inwoners en ondernemers tegen deze vorm van criminaliteit. We sluiten aan bij regionale activiteiten, zoals voorlichting aan senioren (samen met de KBO Limburg), voorlichting aan laaggeletterden (samen met de organisatie CUBISS en bibliotheken) en het initiatief Digitaal Veilig Limburg. In Sittard-Geleen voegen we daar nog activiteiten aan toe, zoals de activiteit Hackshield en voorlichting aan jongeren/ondernemers.
Buurtbemiddeling
Sinds 2019 helpen inwoners mee om onenigheid tussen wijkbewoners op te lossen en de onderlinge contacten tussen wijkbewoners te herstellen. Inwoners die zich kosteloos inzetten als buurtbemiddelaar volgen een training via Partners in Welzijn. De gemeenten en de woningcorporaties in de Westelijke Mijnstreek betalen deze inzet van Partners in Welzijn. Daar gaan we mee door.
Wilt u meer weten over buurtbemiddeling? Kijk dan op www.buurtbemiddeling-wm.nl
Buurtpreventie
Met Whatsapp-groepen en buurtpreventieteams verbeteren onze inwoners de veiligheid in hun eigen buurt. Als gemeente moedigen we de inzet van deze Whatsapp-groepen aan en gaan we door met het ondersteunen van de buurtpreventieteams. Dat doen we onder meer door samen met de teams te werken aan het nog beter kunnen signaleren van onveilige situaties. We proberen in steeds meer wijken buurtpreventieteams op te richten.
Wilt u meer weten over buurtpreventie of lid worden van het buurtpreventieteam in uw wijk? Stuur dan een e-mail naar buurtpreventie@sittard-geleen.nl
Veilig beheer en ontwerp
Met het plaatsen van verlichting op donkere plekken en het onderhoud van groen in de wijk, verbeteren we de veiligheidsbeleving van onze inwoners. Dit noemen we veilig beheer en ontwerp. Daar gaan we mee door.
High Impact Crimes
We informeren onze inwoners hoe zij er zelf voor kunnen zorgen dat ze geen slachtoffer worden van High Impact Crimes, zoals woninginbraken. Dat doen we door aan te sluiten bij landelijke campagnes of lokaal acties te organiseren.
Cameratoezicht
De camera’s van de gemeente zijn kortgeleden vernieuwd. En er zijn meer camera’s geplaatst. Ook is beleid gemaakt over hoe we de camera’s gebruiken en hebben onze boa’s een actieve rol gekregen bij het bekijken van de camerabeelden. In de komende periode gaan we verder met het uitvoeren van het ‘Beleid gemeentelijk cameratoezicht Sittard-Geleen 2022-2026’.
Lees hierover meer in het beleid: MEER over Cameratoezicht Sittard-Geleen
Veiligheidsdag in de buurt
We willen dat ook het onderwerp veiligheid bereikbaar en toegankelijk is voor onze inwoners. Tegelijkertijd willen we op het gebied van veiligheid naar onze inwoners toe. Met bijvoorbeeld informatie over preventie of over het maken van meldingen. Naast al onze inzet in de buurten samen met onze inwoners, gaan we hier nog extra aan werken. Daarom organiseren we in de periode 2023-2024 regelmatig een veiligheidsdag in een buurt in onze gemeente. Dat doen we op een positieve manier. Tijdens zo’n veiligheidsdag gaan we in gesprek met onze inwoners over de veiligheid in hun buurt, zodat we (nog) beter weten waar we samen aan moeten werken.
Heling en inbrekerswerktuig
Om heling tegen te gaan, zijn opkopers verplicht om de spullen die zij aankopen te registreren via het landelijke opkopersregister ‘Stop heling’. De politie kan zo achterhalen of de spullen afkomstig zijn van een diefstal of inbraak. Onze boa’s controleren of opkopers zich aan de registratie houden. Aan iedereen die tijdens een politiecontrole in onze gemeente op straat wordt betrapt op het vervoeren van inbrekersgereedschap, leggen we een last onder dwangsom op.
Veilig uitgaan
Samen met partners, zoals de politie en horecaondernemers, werken we aan de veiligheid in het uitgaansgebied van Sittard en Geleen. Dat doen we via een convenant, waarin we uitspreken dat we samen werken aan thema’s als drank- en drugsmisbruik en de aanpak van geweld. Ook houden we een campagne over de beleving van veiligheid tijdens het uitgaan. Dit is onderdeel van onze campagne ‘Samen naar 100% Veilig’.
Vuurwerk
In de aanloop naar de jaarwisseling krijgt overlast door vuurwerk veel aandacht. Vuurwerk mag op dit moment alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. De rest van het jaar geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Het is voor de politie en boa’s niet eenvoudig om te handhaven op dit verbod. Zij moeten voor het pakken van een dader namelijk altijd de afsteker van het vuurwerk kunnen aanwijzen. Het afsteken van vuurwerk gaat vaak snel en gebeurt op allerlei plekken. Ook gebeurt het vaak door groepjes mensen. Voor de politie en onze boa’s is het daarom vrijwel onmogelijk om een dader op heterdaad te pakken. Toch blijven we onze inwoners vragen om overlast door vuurwerk te melden. Door meldingen weten we beter waar vuurwerkoverlast (het meeste) voorkomt. Onze boa’s weten zo waar ze (preventief) toezicht kunnen houden. Ook zorgen we voor publiekscommunicatie over vuurwerk, bijvoorbeeld over het gebruik en bezit, en preventie via de inzet van scholen en jongerenwerk.