Overige acties
Naast de voorgaande activiteiten zijn er ook nog andere belangrijke acties nodig om de veiligheid binnen onze gemeente te waarborgen. Deze laten we kort zien.
Evenementen
We proberen om de kwaliteit van de veiligheidsplannen voor evenementen in onze gemeente te verbeteren. Waar nodig helpen we organisatoren van evenementen daarbij met kennis en expertise. Bij bepaalde grote evenementen zorgen we voor een bijeenkomst vooraf, waarin we samen met de organisator en partners risico’s bespreken en oefenen op het gebied van veiligheid. Bovendien zijn we bij sommige evenementen aanwezig om samen met de organisator ervoor te zorgen dat het evenement op het gebied van veiligheid goed verloopt.
Betaald Voetbal
Samen met Fortuna Sittard, de politie, de brandweer en het Openbaar Ministerie blijven we de veiligheid bij wedstrijden verbeteren. We zorgen voor een veilige omgeving rondom het stadion van Fortuna Sittard. We zorgen voor toegankelijke, gastvrije en veilige voetbalwedstrijden, waar weinig politie-inzet en andere veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Afspraken hierover leggen we ieder seizoen vast in een convenant en een plan van aanpak.
Wedstrijdcategorieën
2022-2023 (seizoen loopt nog) A: 8 B: 9 C: -
Gemeentelijke crisisorganisatie
Bij crisisbeheersing en rampenbestrijding kijken we naar de voorbereiding op een ramp of incident en de aanpak daarvan. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg is verantwoordelijk voor het voorbereiden en coördineren van deze taken. Zij zorgen daarom voor een oefen-, opleidings- en trainingsprogramma voor sleutelpersonen in de crisisorganisatie. Ook de gemeente heeft een belangrijke rol in de crisisorganisatie. Daarom zorgen we ervoor dat we extra opleidingen aanbieden. Aan onze medewerkers, maar ook aan het college.
Risicocommunicatie
In 2023 geven we uitvoering aan de versterking van de risicocommunicatie rondom Chemelot. Dit doen we via het plan ‘Samen Communiceren’ en de campagne ‘Samen Veilig Rondom Chemelot’. Dit is een meerjarige en actieve campagne, die we samen met Chemelot, de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de gemeenten Beek en Stein uitvoeren. Via de campagne laten we de komende jaren zien wat de risico’s zijn van wonen in de omgeving van een chemisch industrieterrein. Wat Chemelot, overheden en hulpdiensten doen om die risico’s te beperken. En wat omwonenden zelf kunnen doen bij eventuele incidenten.
Brandveiligheid
Branden kunnen ernstige gevolgen hebben. Samen met de brandweer proberen we daarom branden zo veel mogelijk te voorkomen. We noemen twee acties op het gebied van brandveiligheid.
Eigenaren en gebruikers van een pand moeten ervoor zorgen dat de brandveiligheid van hun gebouw voldoet aan alle regels. De gemeente ziet erop toe dat deze regels worden gevolgd. De gemeente controleert vooraf de regels als een vergunning wordt verleend. Maar ook achteraf, als het pand wordt gebruikt. Welke panden we controleren, hangt af van de risico’s die een pand heeft. Bijvoorbeeld hoe of door welke groepen personen het pand wordt gebruikt. Hoe groter de risico’s, hoe meer aandacht. De manier waarop we dit doen hebben we opgeschreven in een beleid. Dit heet het Beleidsplan Vergunningen, Toezicht en Handhaving (https://bit.ly/43HydcO). De brandweer ondersteunt en adviseert de gemeente over de brandveiligheid van panden.
We proberen dus steeds de juiste risico’s de meeste aandacht te geven. Hiervoor is goed onderzoek belangrijk. Iedere vier jaar doet de Veiligheidsregio Zuid-Limburg een breed onderzoek naar risico’s die er zijn in onze regio. Denk aan het risico op ontploffingen of incidenten met chemische stoffen. Dit onderzoek heet het risicoprofiel. Ook de risico’s op brand maken onderdeel uit van het risicoprofiel. In 2023 rondt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg het nieuwe risicoprofiel af. Samen met de brandweer kijken we daarna of we onze aandacht voor brandveiligheid moeten veranderen. Door bijvoorbeeld samen met de brandweer meer voorlichting te geven over brandveilig leven op bepaalde plekken in onze gemeente.
Brede communicatie over veiligheid
Met de juiste communicatie op het juiste moment kunnen we het veiligheidsgevoel van inwoners verbeteren. Daarom gaan we in de komende periode actiever communiceren. Dat doen we via de campagne ‘Samen naar 100% Veilig’. Via deze campagne proberen we ervoor te zorgen dat; inwoners en ondernemers weerbaarder worden tegen criminaliteit, zij vaker overlast en criminaliteit melden en (ook) zien wat door allerlei partijen gedaan wordt om de veiligheid van onze gemeente te verbeteren.
Bijdrage aan Ontwikkelpaden
In de toekomstvisie Sittard-Geleen kijkt de samenleving vooruit naar het jaar 2030. De toekomstvisie is vertaald naar zogenoemde ontwikkelpaden, die gericht zijn op buurten: Geleen-Zuid, Geleen-Centrum, Sittard-Centrum en Sittard-West. Ook is er het ontwikkelpad ‘de circulaire stad’. In de aanpak van deze ontwikkelpaden wordt ook gewerkt aan het thema veiligheid. Daar worden – waar mogelijk – aparte plannen voor gemaakt. Denk aan extra activiteiten op het gebied van ondermijning in Geleen-Centrum. Dit gebeurt op basis van de mogelijkheden van de mensen en middelen.